Thursday, November 7, 2013

Idea Dekorasi Ruang Sempit

Assalamualaikum,

Sambungan dari entri semalam (manfaatkan-hari-cuti-bersama-keluarga) petang tu aku meminta en suami memasang rak yang kami beli di Ikea tempohari.

Masalah aku seorang surirumah kepada ramai rakyat jelata ini adalah selalu kehilangan sikat. Selalunya aku dah letak satu tempat tapi mesti akan terjumpa di mana-mana celah dalam rumah ini. Kadang-kadang terjumpa bawah meja, celah sofa dan macam-macam tempat lagilah. Nak buat macamana, banyak sangat tangan-tangan kecil yang tidak bertanggungjawab meletakkan balik di tempat asal. Paling kritikal bila waktu pagi di mana en suami mahu bersiap untuk ke pejabat. Bila hilang sikat boleh mendatangkan tekanan juga, jadi boleh meruntuhkan "moral" seorang isteri juga tu. HAHAHA

Jadi penyelesaian kepada masalah aku ini adalah dengan membina rak yang lebih tinggi dan bebas dari capaian askar-askar kecil rumah ini. Sebab itulah aku ke Ikea, kerana di sana ada pelbagai pilihan rak pasang sendiri (DIY) yang sesuai untuk dipasang di kediaman kami. Memandangkan ruang yang agak terhad juga, aku rasa cara ini dapan menjadikan ruang ini lebih berfungsi. Sekarang ini ia sudah menjadi hentian sementara kepada en suami bersiap sebelum ke pajabat di mana aku letakkan cermin dan sikat di sini. Teleklah muka tu puas-puas ya yang:)


Kabinet hitam di bawah itu sebenarnya kabinet TV tapi sebab dah ada kabinet baru aku pindahkan naik ke atas. Boleh jadikan tempat simpanan barang seperti majalah atau tuala.

Alhamdulillah sudah menyelesaikan masalah sikat hilang dah:)

Bagi mereka yang memiliki ruang bilik yang terhad, pemasangan rak seprti ini memang sangat-sangat membantu. Kalau tak mahu letak cermin pun tidak mengapa kerana kita boleh letakkan bingkai gambar keluarga atau jambangan bunga.

Melihatkan harga rumah sekarang memang cukup menyesakkan dada kan? Alhamdulillah kami dulu sempat juga membeli kediaman ini pada harga yang sangat murah. Walaupun tidaklah sebesar kediaman orang lain tidak mengapa, yang penting pengisian di dalam kediaman ini. Semoga dapat menjadi rumahku syurgaku:)

Kelas asas blog & fanpage masih lagi menerima pelajar. Daftar sekarang supaya kita juga boleh membina platform/tapak yang kukuh sebelum berhenti kerja.

Jom beriklan di sini :   SOHO Directory
Baca terma iklan di sini : http://zailabinimdae.blogspot.com/2013/08/iklankan-produk-servis-di-rangkaian.html

Jom beli buku agama & motivasi di sini : Kedai Buku Online Anda
Jom beli makanan sunnah & kelengkapan solat di sini : Gedung Sunnah Online 
Jom beli kelengkapan parti harijadi pada harga borong di sini : MKS Party Solution
Jom jalan-jalan cari makan di sini : JJCM Keluarga Zaila
Jom sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah di sini : Akademi Bekerja Di Rumah

Untuk yang berminat mendaftar belajar kelas asas blog & fanpage, hubungi melalui :

Email : zailamohamad@yahoo.com
Sms/whats app : 012-3228651
Facebook : zaila mohamad

1 comment:

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

mmm... nice entry... Macam mana performance berkerja dari rumah... Boleh kongsi tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015