Tuesday, June 23, 2015

Resepi Roti John Mudah & Sedap

Assalamualaikum,

Wah, puasa sudah memasuki hari ke 6 dah. Rasa sekejap aje masa berlalu. Alhamdulillah, sejak mula puasa hingga hari ini aku masih belum jejakkan diri di pasar ramadhan berdekatan rumah. Tahun-tahun lepas pun sama, memang tak pernah pergi kecuali kalau balik kampung lah, jadi satu kewajipan pula. He he he

Sejak dua menjak ni memang ramailah kawan-kawna yang suka kongsikan resepi yang mudah-mudah dan memang bila dah buat sendiri teryata lah mudah. Sudahlah mudah, sedap dan bersih pula tu. Amboi puji lebih-lebih pula ya :P

Ini antara salah satu resepi yang aku tak sangka memang senang untuk dibuatnya. Terima kasih pada si pemberi resepi (aku ambil dari facebook kawan aku dan dia pun hanya kongsi dari lain so tak tahu sumbernya siapa)

Bahan-bahan :

- 1 peket daging kisar
- 1 labu bawang besar (potong dadu)
- 3 sudu serbuk kari (aku guna lebih sebab nak rasa kari)
- roti yang panjang untuk buat hot dog tu
- 5 / 6 biji telur
- sos cili, mayonis, sos lada hitam
- timun dan tomato jika mahu
- garam

Cara-caranya :

- Goreng daging kisar dengan menggunakan sedikit minyak
- Masukkan bawang dan bila bawang dah masak, masukkan serbuk kari
- Perisakan dengan garam
- Ketepikan daging
- Pukul telur dan masukkan sedikit daging tadi, oh ya sepeket ni sebenarnya sangat banyak jadi boleh simpan dalam peti sejuk beku sebagai stok
- Kemudian letak roti dan curahkan telur atas roti, balik-balikkan
- Letakkan sos cili, sos lada hitam dan mayonis
- Potong ikut suka



Ini rupa roti john sebelum diletakkan sos :)


Anak-anak aku tak suka sayur jadi tak payah letak. Kalau letak pun mesti diorang akan tarik buang. Hermm, masalah juga ni. He he he tapi takpe, bagi mereka makan vitamin untuk kesihatan dan pertahanan diri. Nak beli vitamin sila Whats App 012-970 6828. Eh terpromote pula ya :)

Ok sekian sahaja edisi kongsi resepi ketuk-ketuk Ramadhan. Harap maaf kalau gambar itu menggiurkan anda, ucaplah dalam hati sesungguhnya aku akan berpuasa dan balik nanti aku nak buatlah untuk anak-anak dan suami :)

Nnatikan resepi lain pula. Rajin betul nak update blog dan kongsi resepi, maklumlah inilah kerja seorang surirumah, asek masak-masak dan masak pastu meroyan berat badan naik. Eh tu dulu lah, sejak amalkan GC Tea takde lagi nak komplen-komplen, eh! terpromote lagi:)

Ok bye. Assalamualaikum.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^



Copyright to ZAILA MOHAMAD
Designed by UMIESUEstudio 2015